Het Ras

BRON: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-7/drentsche-patrijshond/

De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond. Het ras is vanaf de 16e eeuw ontstaan uit de Spioenen, staande honden die via Frankrijk uit Spanje zijn gekomen. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. De honden werden vooral in Drenthe gehouden bij boerengezinnen die over een jachtgebied beschikten. Deze gezinnen hadden behoefte aan één hond die voor meer taken geschikt was. De hond moest het erf bewaken, trok de melkkar en dreef het vee mee naar de stal, maar werd vooral ook gebruikt om te jagen. De combinatie van allround jachthond, erfhond en gezinshond maakt de Drent veelzijdig en uniek.

RAS:

De Drent heeft een krachtige lichaamsbouw en is goed gespierd. Hij heeft een wigvormige snuit met tamelijk droge lippen. De kleur van de vacht is wit met bruine platen, de vacht is redelijk kort op het lichaam en wat langer op de oren, de hals, de borst en aan de voor- en achterbenen. De Drent heeft een volle, bossige staart. De schofthoogte van reuen varieert tussen 58 – 63 cm. Bij teven ligt deze tussen 55 – 60 cm. Het gewicht varieert van 25 – 35 kilo.

KARAKTER:

Samenvattend kan het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, aanhankelijk maar wel eigenwijs. Door die eigenzinnigheid  is hij niet altijd gemakkelijk te trainen en vereist hij het nodige geduld. Hij zoekt, vooral in de puberteit, de grenzen op van wat zijn baas toestaat. Deze vriendelijke maar temperamentvolle hond heeft een baas nodig die consequent is en leiding geeft. Het is een echte familiehond en kindervriend. De Drent is tevens een fijne hond om mee te sporten. Met hardlopen of aan de fiets doet u hem een groot plezier.

VERZORGING:

De Drent heeft weinig verzorging nodig. De vacht moet af en toe worden geborsteld en lange haren op oren en poten kunnen worden geknipt. De hond ruit tweemaal per jaar.
Aan de voeding worden geen specifieke eisen gesteld. De hond heeft veel beweging en vooral uitdaging nodig.

GEZONDHEID:

De rasverenigingen:  Vereniging “de Drentsche Patrijshond’’ en “Drentsche Patrijshonden Club Nederland” zijn bezig met de gezondheid van de Drentsche patrijshond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. Sinds kort heeft de “Vereniging de Drentsche Patrijshond” ook het Elleboogdysplasie onderzoek verplicht gesteld.

Verenigingsfokreglement_Drentsche_Patrijshond_2016 van de Vereniging “de Drentsche Patrijshond”