Inukshuk Nouska van ’t Beemdveld

NHSB 2868261 / geboren op 17 januari 2012

Vader: Storm van ’t Trappel-end

Moeder: Laima Nabar The Gloucester

Inuk (haar roepnaam) hebben we medio maart 2012 mogen begroeten. Vanaf een aantal weken na de geboorte werd het door de fokker op prijs gesteld dat we regelmatig het nest kwamen bezoeken en dat hebben we uiteraard gedaan. Het valt zwaar om een pupje uit te zoeken uit zo’n mooi nest maar toch hadden we op een gegeven moment een voorkeur. Tijdens onze vakantie kregen we te horen dat het niet onze voorkeur geworden was omdat een ander teefje qua karakter beter bij ons paste. We hadden bovendien wat ervaring met een Drent wat ook de keuze had beïnvloed. Deze keuze bleek een schot in de roos. Ze paste perfect bij ons en de opvoeding verliep vrijwel vlekkeloos ondanks de bijpassende Drentenstreken.

Vader & moeder: Storm van ’t Trappel-end / Laima Nabar the Gloucester
Nest waaruit Inuk is gekomen!

 

 

 

 

 

 

Inukshuk Nouska van het Beemdveld – 8 weken oud!

Na een jaar sloeg het noodlot toe! Tja, ze was onstuimig en mocht graag rennen door het bos en scheurde hierbij haar kruisband af. Een operatie was onvermijdelijk. Helaas was het moeilijk haar op die leeftijd “totale benchrust” te geven en na ongeveer een week na de operatie brak ze haar geopereerde poot. Gelukkig herstelde ze hierna goed maar begon haar meniscus op te spelen. Na een jaar van operaties en veel rust is alles uiteindelijk goed gekomen.

Inuk net geopereerd!

Inuk heeft zowel in 2016 als 2017 de eerste plaats behaald tijdens de Kampioensclubmatch in de Open Klasse Teven van de Vereniging Drentsche Patrijshond. Ze blijkt een mooie vertegenwoordigster te zijn voor het ras.

Helaas heeft voor Inuk wederom het noodlot toegeslagen. Oktober 2017 begon ze veel te drinken, had geen koorts, was wel heel alert, at en dronk goed. Toch was het onderbuik niet goed en de dierenarts werd geconsulteerd. Het bleek al snel dat ze een behoorlijke baarmoederontsteking had en een spoedoperatie was noodzakelijk. Het was erop of eronder. Gelukkig is alles goed gegaan maar een sterilisatie was het gevolg. Dit geeft alweer aan dat je altijd naar je onderbuik moet luisteren. Bij twijfel altijd de dierenarts raadplegen! Wij zijn blij dat we haar nog hebben.

Stamboom Inukshuk Nouska v.d. Beemdveld

 

JACHT:

Inuk heeft al diverse SJP B-diploma’s gehaald en ze trainen nu nog voor een A-diploma en een MAP-B diploma. Het is een genot om haar te zien werken! Zowel Koert als Inuk genieten zichtbaar van de wekelijkse trainingen en met name de trainingen onder “gelijkgestemden” ofwel onder de Drentenliefhebbers.

Von Willebrands Disease type 1

Helaas is uit recent DNA onderzoek gebleken dat Inuk “lijder” is van de bloedstollingziekte “von Willebrands Disease Type 1”. (https://www.vhlgenetics.com/nl-nl/home.aspx)Wij hadden het plan om Inuk in september 2017 te laten dekken.

Vanuit de vereniging(en) is een DNA onderzoek voor deze ziekte geen voorwaarde om te mogen fokken. Wij hebben echter besloten om dit niet te doen ter bescherming van Inuk én het ras.

Uitslag vWD Type 1 – Dr. van Haeringen laboratorium

Wat is Von Willebrands Disease? Von Willebrands Disease (vWD) is een erfelijke bloedstollingziekte. De aandoening komt voornamelijk tot uiting via bloedingen aan de neus en het mondslijmvlies, langere en/of heftigere loopsheid en er kan bloed gevonden worden in urine en ontlasting. Dit bloeden kan ogenschijnlijk spontaan gebeuren, of zich uiten via nabloedingen bij geboorte, verwondingen of operaties. Bloedstolling is een ingewikkeld proces waarbij vele factoren moeten samenwerken om een beschadigde vaatwand te dichten. Eén van die stollingsfactoren is de Von Willebrand Factor (vWf), die in dat proces een lijmfunctie vervult om verschillende andere stollingsfactoren aan elkaar en aan de vaatwand te hechten. Samen vormen ze een soort net om het gat te dichten en de bloeding te stoppen. Daarnaast fungeert vWf ook als stabilisator en vervoerder van een ander stollingseiwit (factor VIII). Bij VWD wordt door het lichaam minder of een slechtere kwaliteit von Willebrands Factor aangemaakt. VWD kent verschillende typen en subtypen waarbij de mate van ernst kan variëren van nauwelijks merkbaar, tot ernstige bloedingen:

Type I verlaagde aanmaak vWf: de meest milde vorm en komt het vaakst voor. De bloedingstijd is normaal of iets langer dan normaal.

Fokstrategieën:

Met de DNA-test is het in theorie mogelijk om VWD op termijn helemaal uit te bannen, maar het gevaar van overselectie ligt op de loer. Als je teveel honden uitsluit van de fok ontstaan onherroepelijk andere problemen:

Een kleinere fokbasis zorgt voor verlies van diversiteit aan genen. Voor je het weet selecteer je ook waardevolle erfelijke eigenschappen weg, en wat weg is, komt niet meer terug. Het betekent meer inteelt en dat zal uiteindelijk resulteren in verlies van vitaliteit en fertiliteit van het hele ras. Zeker bij een kleine populatie kun je je overselectie gewoonweg niet veroorloven, gelukkig hoeft dat ook niet.

Welke honden moet je uitsluiten?

Geen enkele! Met behulp van de DNA-test kun je met zowel lijders als dragers fokken zonder enig risico op problemen bij nakomelingen. Lijders kun je aan vrije honden koppelen, waaruit slechts dragers geboren worden. Als je een drager combineert met een vrije hond zal de helft van de geboren pups vrij zijn en de andere helft drager. Dragers zullen het mutante gen kunnen doorgeven maar zelf geen risico op problemen ondervinden. Het maken van een geschikte combinatie met VWD als extra criterium zal in de praktijk op deze manier echter niet altijd haalbaar zijn. Er zijn immers meer gezondheidszaken waarmee rekening moet worden gehouden, zoals HD, ED, epilepsie en hartproblemen. Ook karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken moeten meegenomen worden. Als je al deze criteria gaat toepassen zal waarschijnlijk blijken dat voor sommige teven op dat moment geen geschikte reu beschikbaar zal zijn. En wat dan? Een doelstelling zou moeten zijn om zo weinig mogelijk lijders te fokken en waar mogelijk het aantal vrije honden te vergroten en te stimuleren dat deze ingezet worden voor de fok. Dit alles zonder de genenpool te versmallen door honden uit te sluiten.

Gelukkig is VWD Type I geen direct levensbedreigende aandoening. Een verder gezonde hond zal naar alle waarschijnlijkheid zonder problemen oud kunnen worden. Met de juiste informatie naar pupkopers toe, hoeft zo’n pup niet moeilijk plaatsbaar te zijn.

Mogelijke combinaties:

  1. Vrij x vrij = 100% vrije pups > De meest ideale combinatie – nakomelingen zullen geen mutante VWD genen dragen.
  2. Vrij x drager = 50% dragers en 50% vrij > Een veilige combinatie
  3. Vrij x lijder = 100% dragers > Een veilige combinatie
  4. Drager x drager = 25% vrij, 50% drager en 25% lijder > Een acceptabele combinatie
  5. Drager x lijder = 50% drager en 50% lijder > Een risicocombinatie, indien mogelijk vermijden
  6. Lijder x lijder = 100% lijder > Een risicocombinatie, moet vermeden worden